ME Fakültesi’nin Araştırmaları Prestijli Derginin Kapağında Görüldü
Yıldıray Yıldız ve öğrencisi Anıl Alan, roketler için uyarlamalı basınç kontrolü üzerine çalışmalarını üst kontrol dergisi IEEE Kontrol Sistemleri Dergisi'nde yayımladı ...

Bilkent Üniversitesi Makine Mühendisliği Fakültesi Yıldıray Yıldız ve öğrencisi Anıl Alan, üst kontrol dergisi IEEE Kontrol Sistemleri Dergisi'nin kapağında roketler için adaptif basınç kontrolü çalışmalarını yayınladı. Bu çalışma, katkıda bulunan mühendis Umit Poyraz'ın bulunduğu Roketsan ile işbirliği içinde yürütülmüştür.

Yayınlanan araştırma, değişken hızlı roketlerde kullanılan gaz jeneratörlerinin basınç kontrol problemine odaklanmaktadır. Operasyon sırasındaki hızını değiştirme yeteneği, bu roketlerin farklı türlerdeki manevraların ve değişen uçuş koşullarının taleplerine uyum sağlamasına olanak tanır. Sonuç olarak, hız kontrollü roketler, sabit hız profilleri olan alternatiflerine göre çarpıcı bir avantaj sağlar. Boğulabilen kanallı roketlerde, kapalı döngü kontrolü kullanılarak elde edilen yakıt akış hızı değiştirilerek hız değişimi sağlanır. Makale, mevcut roket itme kontrolü durumunun ve alandaki ana zorlukların ayrıntılı bir incelemesini sunar. Hızlı adaptasyon, gecikme telafisi ve yumuşak tepki gibi benzersiz bir özellik kombinasyonuna sahip olan bir kontrol cihazı, hava soluma roket tahrikindeki basınç kontrol sorununa bir çözüm olarak sunulur. Gecikmeye dayanıklı kapalı döngü referans modeli uyarlanabilir denetleyicisi olarak adlandırılan tasarım, gecikme telafisini ve uyarlanabilir geçici performans iyileştirmeyi birleştirir. Kontrolörün mevcut alternatiflere kıyasla üstün performansı, Roketsan, Inc. tarafından sağlanan bir test kurulumunu kullanarak deneysel testlerle gösterilmektedir. Bu makalede, gelişmiş kontrol metodolojilerinin istihdamına ilişkin tartışma, doğrusal olmayan dinamiklerin, zamanla değişen parametrelerin ve zaman gecikmelerinin önemli zorluklar yarattığı, kritik güvenlik uygulamalarında sistem tepkisi, hedefi hızlı bir şekilde elde etmek isteyen pratisyenlerin yararına olmalıdır.