ME Mezunu Kuantum Bilgi Teknolojileri Geliştirme Bursu Aldı


Makine Mühendisliği Bölümü mezunu ve halen ABD'deki Boston Üniversitesi'nde doktora adayı olan Atakan B. Arı, ABD Enerji Bakanlığı (DOE) Bilim Yüksek Lisans Öğrenci Araştırma Programı (SCGSR) ödülüne layık görüldü. SCGSR programı, STEM alanlarındaki seçkin lisansüstü öğrencilerine DOE bilim adamıyla işbirliği içinde bir tez DOE laboratuvarında tez araştırmalarının bir bölümünü yürütmeleri için ek ödüller sağlar.

Atakan, ocak ayında başlayacak olan 12 ay boyunca Argonne Ulusal Laboratuvarı Nano Ölçekli Malzemeler Merkezi'nde “Kuantum Bilgi Bilimi için Ultra Düşük Dağılımlı Mekanik Rezonatörler” konulu araştırmalar yapacak. Orada onlarca GHz'de çalışan yüksek kaliteli faktörlere sahip piezo-elektromekanik rezonatörler tasarlamak ve üretmek için çalışacak. Bu rezonatörlerin önemli bir özelliği, herhangi bir aktif geri besleme soğutma sistemine ihtiyaç duymadan kuantum mekanik zemin durumuna soğutulma kabiliyetidir, bu da onlara boşluk optomekaniği, süper iletken kuantum devreleri ve kuantum bilgi bilimi için yeterli mekanik bir özgürlük derecesi verir.

Atakan ME bölümünün ilk lisans öğrencileri arasındaydı; doktorasını yapmak için Boston Üniversitesi'ne gitmeden önce yeni nanomekanik sensörler geliştirdiği Hanay araştırma grubu ile aynı bölümde yüksek lisansını tamamladı.