SELİM HANAY

Doçent

Selim Hanay

ÖZ GEÇMİŞ

### Türkçe Çeviri Selim Hanay, Sabancı Üniversitesi Mikroelektronik Mühendisliği Programı’ndan lisans derecesini ve yan dal olarak Fizik alanında eğitimini tamamlamıştır. Doktorasını 2011 yılında Caltech’te Fizik alanında almış ve burada tek bir protein molekülünü gerçek zamanlı olarak tartabilen nanomekanik sensörler geliştirmiştir. Araştırmalarına Caltech'te toplam iki yıl boyunca, önce doktora sonrası araştırmacı ve ardından araştırma mühendisi olarak devam etmiştir. 2013 yılında Bilkent Üniversitesi'ne Yardımcı Doçent olarak katılmıştır. Güncel araştırmaları, atmosferik koşullarda nanomekanik kütle spektrometresi kullanarak virüs ve nanoparçacıkların tespiti, mikroakışkan sistemlerde nanoparçacıkların mikrodalga algılaması ve kontrollü hücre transfeksiyonu için şekil değiştirebilen mikroakışkanların geliştirilmesi üzerine odaklanmaktadır. TÜBİTAK, TÜBA, Bilim Akademisi gibi ulusal araştırma kuruluşlarından teşvik ödülleri almış ve Bilkent Üniversitesi’nin Seçkin Öğretim Ödülü'ne layık görülmüştür. Ayrıca bir ERC Başlangıç (Starting) Bursu ve ERC Kavram Kanıtlama (Proof-of-Concept) Bursu sahibidir. 2022 ile 2024 yılları arasında Caltech Fizik Bölümü’nde Misafir Öğretim Üyesi (Visiting Associate) olarak görev yapmıştır. Şu anda Bilkent Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Doçent olarak görev yapmakta ve UNAM – Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi’ne bağlı bulunmaktadır. Google Scholar Atıfları

EĞİTİM

Doktora Derecesi, Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü (Caltech), 2011
Lisans Derecesi, Anadal: Mikro-elektronik Mühendisliği, Yandal: Fizik, Sabancı Üniversitesi, 2003

ARAŞTIRMA

Bu sayfada anlatılmayan, gelecek araştırma projelerimiz de vardır. Doktora, yüksek lisans ve lisans düzeyinde ilgili öğrencilerin Selim Hanay ile bağlantıya geçmesi önerilir.

Biyomoleküllerle etkileşime geçecek hassasiyette nano-makinalarla çalışıyoruz:

- Çok küçük boyutta mekanik yapılar üretiyoruz (örneğin 1.8 µm x 120 nm x 100 nm).
- Bu mekanik yapıları, mekanik özellikleri üst seviyede olan Silisyum Karbid ya da Silisyum Nitrür gibi malzemelerden üretiyoruz.
- Bu mekanik yapıların titreşim frekansları çok yüksek değerlerde oluyor. Mesela yukarda bahsedilen nano-makinemiz yaklaşık 430MHz'de mekanik titreşim yapmaktadır. Yani bu makine UHF bandına tekabül eden bir hızda titreşme yapmaktadır, ama tabii ki bu titreşim elektromanyetik değil, mekanik bir titreşimdir.
- Numune molekülleri, mesela proteinler, yapı tarafından soğuruldukça yapının kütlesi değişmektedir. Kütledeki bu değişim yapının salınım frekansını değiştirir.
- Yapının salınım frekansındaki bu değişimi ölçerek, yapının üzerine konan molekülün kütlesini ölçebiliriz.
- Bu teknoloji özellikle yüksek kütleli proteinlerin ölçümü için uygundur.

Yaptığımız araştırmaların önemli olmasının sebebi temel olarak...
- Büyük moleküllerin ve hücre içindeki proteinlerin biyokimyasal analizini sağlayarak, hücrenin durumu hakkında bilgi edinilmesi (normal bir hücre mi, kanserli mi vs.).
- Çevresel kirlenmeyi ölçmek için bir araç olarak kullanılması.

Araştırmalarımızın nihai hedefi:

- Taşınabilir, küçük ölçeki bir kütle spektrometresi sistemi kurulması,
- Bu sistemin çok sayıda tümleşik, aktif nanomekanik devre içermesi,
- Bu sistemin etkin bir mikrofluidik ön-sistemine bağlanması,
- ve gerekli ölçümlerin yine tümleşik bir CMOS ölçüm mikroçipi ile okunması,
... şeklindedir.

Bu sayede verilen bir hücrenin içeriğinin 20 dakika gibi bir sürede analizinin başarılması uzun vadeli araştırma hedefimizdir.

ARAŞTIRMA WEB SİTESİ: https://www.nems.me/

Öğretim
Mekatronik Proje Yarışması Web Sayfası için buraya tıklayabilirsiniz.