ORTAM KOŞULLARINDA YAPISAL YAĞLAMA

Mehmet Z. Baykara liderliğindeki bir Bilkent araştırmacı ekibi, Doğa İletişiminde “Ortam Koşullarında Yapısal Yağlama” başlıklı bir makale yayınladı.

Spesifik olarak, Bilkent araştırmacıları, ortam koşullarında kaybolan sürtünme sergileyen nanometre büyüklüğünde altın ve karbon bazlı yüzeylerin oluşturduğu atomik düz arayüzlerin yaratılmasının mümkün olduğunu, “yapısal kayganlık” olarak adlandırılan bir olgu olduğunu göstermiştir. Yapısal olarak kaygan yağ kayması, moleküler olarak temiz vakum koşulları altında teorik olarak beklenirken, sürtünme araştırmacıları fenomenin ortam koşullarında gerçekleştirilmesinin imkansız olduğunu uzun zamandır düşünmektedirler.

PARÇACIK MANİPÜLASYONU İÇİN ENTEGRE BİR MİKROAKIŞKAN CİHAZI

Acoustophoresis ve dielektroforezin kullanıldığı iki farklı işlemi, yani partikül yıkama (tampon değişimi) ve partikül ayırma işlemlerini birleştirmek için entegre mikroakışkan cihaz hakkında yeni bir makale yayınlandı. Amerikan Fizik Enstitüsü tarafından. Bu çalışmada, Bilkent Üniversitesi Mikro Sistem Tasarım ve Üretim Merkezi'nin eşsiz üretim kabiliyeti, entegre mikroakışkan cihaz kalıbının üretilmesinde kullanılmıştır. Makale, TOBB-ETÜ ve Bilkent Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından Yrd. Barbaros Çetin.

BİR ARADA BİR MOLEKÜLLERİ TARTMAK VE GÖRÜNTÜLEMEK

Nanomekanik sensörlerin yeteneklerini geliştirmeye yönelik yeni bir makale, bu alandaki en iyi dergi olarak kabul edilen Nature Nanotechnology'de yayınlandı.

Tek tek moleküllerin kütlesini ölçebilen ilk mekanik aleti yarattıkları üzerine inşa ederek, bir defada, bir bilim insanlarından oluşan bir ekip, kendi şeklini açığa çıkarabilecek nanodevikler yarattı. Bu bilgi, büyük protein moleküllerini veya protein moleküllerinin karmaşık düzeneklerini tanımlamaya çalışırken çok önemlidir.

Çalışma Bilkent Üniversitesi, Caltech ve Melbourne Üniversitesi işbirliği ile geliştirilmiştir. Çalışmanın baş yazarı Yrd. Makine Mühendisliği ve UNAM Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selim Hanay.

YRD. DOÇ. DR. ECC 2015'TE PROF. DR. YILDIRAY YILDIZ

Yard. Prof. Yıldıray Yıldız, Temmuz 2015'te Avusturya'nın Linz kentinde düzenlenecek olan Avrupa Kontrol Konferansı için “Oyun Teorik Sistem Modelleme ve Kontrol: Teori ve Uygulamalar” konulu Michigan Üniversitesi'nden Profesör Anouck Girard ile birlikte bir eğitici oturum düzenliyor.

Bu eğitici oturumda, önde gelen araştırmacılar ve uygulayıcılar, otomotiv endüstrisinden havacılık ve mobil robotlara kadar mühendislik uygulamalarıyla birlikte, akıllı ajanlar arasında stratejik karar vermeyi araştıran oyun teorisini gözden geçireceklerdir.

Oturumun konuşmacıları:

  • Tamer Basar, Illinois, Urbana-Champaign Üniversitesi, ABD
  • Ilya Kolmanovsky, Michigan Üniversitesi, Ann Arbor, ABD
  • Clement Dextreit, Jaguar Land Rover, Jaguar Arabaları, İngiltere
  • Yıldıray Yıldız, Bilkent Üniversitesi, Türkiye
  • Anouck Girard, Michigan Üniversitesi, Ann Arbor, ABD
  • R. Srikant, Urbana-Champaign'deki Illinois Üniversitesi, ABD

İLKER TEMİZER'DEN YARI-GENEL ANLATIM

Yard. İlker Temizer geçtiğimiz günlerde Japonya'nın Sendai kentinde düzenlenen 1. Uluslararası Hesaplamalı Mühendislik ve Bilim Konferansı COMPSAFE 2014'te “Hesaplamalı Temas Mekaniği: İzogeometrik Analiz, Harç Metodları, Karma Formülasyonlar” başlıklı yarı genel bir konferans verdi. .

Temizer'in bugünkü araştırma çalışmaları, homojenizasyon, sürtünme ve temas problemlerine vurgu yaparak, bilgisayarlı çok ölçekli mekanik üzerine odaklanmıştır. Araştırmaları Avrupa Komisyonu ve TÜBİTAK tarafından finanse edilmektedir.

NANOPARTİKÜL SENTEZİ İÇİN MİKROREAKTÖR

Yrd. Tarafından yazılan “Nanoparçacık Sentezinde Arttırılmış Sıcaklık Kontrolü için Çoklu Sıcaklık Bölgesi, Damlacık Bazlı Mikroreaktör” başlıklı yazı. Prof. Yegân Erdem, mikro ve nanoteknoloji alanında önde gelen bilimsel dergilerden biri olan Small dergisinde yayınlandı.

Nanopartiküller, büyüklüklerine ve şekillerine büyük ölçüde bağlı olan farklı özellikler gösterir, bu nedenle monodispers boyut ve şekiller üretme yeteneği, nanoteknoloji uygulamaları için çok önemlidir. Bu makale, kontrollü bir ortamda monodispers titanyum dioksit nanopartikülleri üretmeyi amaçlayan bir mikroakışkan reaktörü üzerinde durmaktadır. Sistemin küçük ebadı, eşit ebat dağılımları ile sonuçlanan hassas sıcaklık ve kalma süresi kontrolüne izin verir.

Erdem şu anda mikro-akışkan çözümleri nanomalzeme teknolojisine getirmeyi amaçlayan bir araştırma grubuna liderlik ediyor.